Candy 4 531 61k Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 W trzynastym odcinku programu SmallTalk prowadzonym przez Aurorę Beck prezenterka prowadziła rozmowę z popularnym specjalistą Jake Smith'em. Lekarz opowiedział prowadzącej na kilka pytań dotyczących szeroko pojętego zdrowia jak i przedstawił historie swojej kariery. Postanowiliśmy zachować dla was zapisy audio programu jak i zapraszamy do przesłuchania rozmowy! ** Poniżej znajduje się bardzo dobrej jakości plik audio z rozmowy w studiu, który każdy użytkownik może odsłuchać. Rozmowę poprzedza chwytliwa czołówka programu. Komentarze podlegają moderacji przez San News** Aurora Beck: Dobry wieczór Los Santos, mamy czwartek i chwile po dwudziestej - pora na nasz SmallTalk. Moim dzisiejszym gościem jest Doctor Jake Smith znany w naszym mieście chirurg, anestezjolog jak i dyrektor szpitala do spraw medycznych - jak już się domyślacie, dzisiejszą tematyką programu będzie zdrowie, zdrowie i jeszcze raz zdrowie. Miło mi doctora gościć u siebie, w standardzie już mam zadać na początku takie samo pytanie. Jak minęła podróż do studia? Wszystko przebiegło gładko, bez większych komplikacji? Jake Smith: Witam bardzo serdecznie całe Los Sanots, witam Cię Auroro, podróż minęła mi sprawnie i przyjemnie. Aurora Beck: Jakbym mogła na początku naszej rozmowy prosić o jakąś krótką autobiografie doctora, jak to się stało że medycyna stała się tym co chce Pan robić w życiu i jak widać - sukcesywnie sie w niej rozwijać? Jake Smith: No cóż, to pewnie nie będzie zaskakujące, ale moi rodzice, a właściwie mój ojciec był lekarzem. Więc siłą rzeczy i mnie czekała ta droga *śmieje się* w Liberty City, z którego pochodzę rozpocząłem studia, potem specjalizacja z anestezjologii i intensywnej terapii. W międzyczasie udzielałem się w miejscowym Volunteer Fire Department. Po zdaniu egzaminu ze specjalizacji porzuciłem na kilka lat pracę w szpitalu na rzecz pracy w straży, gdy przeniosłem się do Los Santos wróciłem do pracy w szpitalu i tutaj też ukończyłem specjalizacje z chirurgii a także chorób wewnętrznych. Aurora Beck: Wszystko musiało wymagać sporo nauki - trzy specjalizacje, godne podziwu. Dlaczego właśnie te zostały wybrane przez Pana a nie inne? Chirurgia, anestezjologia - to chyba takie jedne z najcięższych?Jake Smith: Tak, zgodzę się że do najłatwiejszych nie należą, ale dają bardzo dużo satysfakcji z wykonanej pracy za każdym razem gdy uda się uratować pacjenta w ciężkim stanie satysfakcja jest ogromna, a te specjalizacje nie dość że są bardzo potrzebne, to i jest takich specjalistów bardzo mało. Aurora Beck: Wszystko ma swoje początki, poniekąd właśnie wspomniał Pan że jest mało takich specjalistow. Jak często odbywa się jakiś nabór w szeregi mogące zasilać szpital kształcąc się w danej specjalizacji? Jest coś takiego?Jake Smith: Na chwilę obecną specjalistami mogą zostać jedynie członkowie Los Santos Fire department, ale prowadzone są prace aby otworzyć osobną szkołę dla osób chcących podjąć pracę lekarza specjalisty, samo kształcenie składa się z trzech etapów, na początku kandydat na specjalistę odbywa staż, podczas którego nabywa praktyczną wiedzę następnie zostaje rezydentem i w tym momencie kształci się w zakresie danej specjalizacji, ostatnim etapem jest egzamin specjalizacyjny. Gdy kandydat przejdzie cały ten proces, wtedy zostaje specjalistą. Aurora Beck: Kto z obecnej kadry specjalistów sprawuje opieke nad kandydatami jak i organizacją akademii?Jake Smith: Obecnie akademią zajmuje się Carmelina Ventura i gdy nabór w szeregi specjalistów zostanie otwarty dla osób spoza LSFD, pewnie nadal tak zostanie. Aurora Beck: Budynek szpitala jest dość duży, w jak nowoczesny sprzet jest wyposażony? Jakimi oddziałami dysponujecie oraz ile sal operacyjnych, zabiegowych oddane jest do pracy specjalistów? Czy są jakieś braki według Pana w szpitalu poza specjalistami, o których rząd powinien się dowiedzieć i zadbać o uzupełnienie ich? Zakup sprzętu, karetek?Jake Smith: Jeśli chodzi o oddziały to zaczniemy od tego do którego pewnie każdy mieszkaniec Los Santos kiedyś trafi, czyli oddział ratunkowy, który pełni funkcję centrum urazowego dla całego stanu San Andreas posiada od wysokiej klasy sprzęt diagnostyczny, pracownię rentgenowską oraz dwie sale operacyjne poza oddziałem ratunkowym, posiadamy również skrzydło do którego przyjmowani są pacjenci którzy nie są w stanie zagrożenia życia lub zdrowia. W tym skrzydle znajduje się również specjalistyczna sala operacyjna oraz pracownia Tomografii komputerowej. Jeśli chodzi o oddziały, to w naszym szpitalu znajduje sie oddział ginekologiczno położniczy z pododdziałem noworodkowym i inensywnej opieki noworodkowej, dalej jest oddział chirurgii z pododziałem chirurgii urazowo ortopedycznej, kolejnym oddziałem jest oddział chorób wewnętrznych dalej jest oddział neurologii oraz neurochirurgii, Anestezjologii i inensywnej terapii oraz niedawno otwarty oddział onkologii. Jeszcze jakiś czas temu działał oddział kardiologii ale przez braki kadrowe został zamknięty. Aurora Beck: Co z pacjentami którzy nie mogą być u was leczeni przez brak specjalistów? Zostają odesłani do innych szpitali?Jake Smith: Dokładnie tak, najczęściej jest to ośrodek w Las Venturas. Czasem jednak szpital w innym mieście odmawia przyjęcia. Aurora Beck: Czy zawód lekarza specjalisty bądź ratownika medycznego może wpływać na życie osobiste wykonującego go? Zadam też kolejne pytanie, być może dość osobiste. Jak wspomina doctor swoje początki?Jake Smith: Tak, nasza praca bardzo, wpływa na życie osobiste, czy to przez formę zmianową pracy, czy też przez to z jakimi przypadkami mamy styczność na naszej ścieżce zawodowej, a niski szacunek społeczeństwa to wisienka na tym wyjątkowo niesmacznym torcie. Co do moich początków to byłem strasznie przerażony pierwszymi dyżurami na szczęście dzięki wspaniałej kadrze, z którą miałem okazję pracować to nie zniechęciłem się i jestem tu gdzie jestem. Aurora Beck: Jak doctor wspomina swoje początki? Co było w nich najtrudniejsze, być może nie powinnam o to pytać jednak bądźmy realistami, ludzie umierają. Może nie tyle zapytam jak wspomina Pan swój pierwszy 'zgon' co bardziej - jak specjaliści, czy też ratownicy radzą sobie podczas wykonywanej pracy z zjawiskiem śmierci?Jake Smith: Każdy z nas ma różne sposoby, jedni jeżdżą szybkimi autami, inni piją alkohol, jeszcze ktoś znajduje pomoc w sporcie dodatkowo każdy członek LSFD może liczyć na całkowicie darmowe wsparcie psychologa, jeśli tylko chce, czuje że tego potrzebuje. Pierwszy zgon jaki widziałem, to ten który sam musiałem stwierdzić, pełniłem wtedy dyżur na oddziale ratunkowym i ambulans przywiózł dziecko po wypadku samochodowym, prawie dwugodzinna reanimacja nie przyniosła efektu. Wtedy myślałem że stwierdzenie zgonu jest ciężkie, bardzo się myliłem, bo najcięższą rzeczą było poinformowanie rodziców o tym że ich dziecko nie wróci do domu. Aurora Beck: To naprawde ciężkie, aż ciarki mnie przeszły. Jeśli jednak jesteśmy już na takim temacie - o którym mało się mówi! Jaka była najcięższa operacja - zakończona sukcesem, z jaką doctor się zmierzył podczas całej swojej kariery?Jake Smith: Była to operacja wykonana stosunkowo niedawno, wraz z doktor Nikki Dougherty przeprowadziliśmy replantację urwanej w wyniku wypadku ręki, operacja się udała, niestety przy takich urazach pacejnt już nie będzie nigdy miał pełnej sprawności, będzie mógł natomiast tą ręką wykonywać podstawowe ruchy. Aurora Beck: Z jakimi schorzeniami najczęściej zgłaszają się pacjenci? Teraz troszkę zasypie doctora w sumie pytaniami! Czy życie w mieście, 'szybkie' posiłki, zła dieta wpływają jakoś drastycznie na nasze zdrowie - co można zauważyć?Jake Smith: Jeśli chodzi o z czym najczęściej pacjenci do nas przychodzą to są urazy, ludzie w Los Sanots są bardzo nieuważni, lekko myślni. Zaraz po urazach królują choroby psychiczne, coraz więcej notujemy wezwań do prób samobójczych, o wiele mniej ale nadal sporo jest mieszkańców którzy zmagają się z cukrzycą, z całą pewnością pęd za pieniędzmi, życie na szybko, jedzenie fast foodów przyczynia się do tego że w pewnym momencie ludzie przestają sobie radzić, niestety często wybierają najgorszą możliwą opcję jaką jest samobójstwo. Aurora Beck: Jakie objawy powinny być dla nas takim dzwonkiem w którym powinniśmy zastanowić się nad swoim zdrowiem? Wspomniał doctor o chorobach psychicznych, zapewne w tym depresji - jakie czynniki sprzyjają rozwojowi tego stanu?Jake Smith: Jeśli czujemy się osłabieni, męczymy się bardziej niż zazwyczaj, zdarzają nam się utraty przytomności to są to znaki aby nie czekać i od razu umówić się na wizytę do lekarza, podkreślam umówić, a nie przychodzić od razu na oddział ratunkowy, bo nie do tego on służy. Jeśli chodzi o depresję, to na pewno bardzo duży wpływ ma wszechobecny hejt z którym należy bezwzględnie walczyć. Aurora Beck: O czym powinniśmy pamiętać w naszej codziennej diecie która zapewne u większości z nas nie jest regularna?Jake Smith: No właśnie o tym żeby regularnie jeść |śmieje się| podstawą jest pięć posiłków dziennie i najlepiej jeść rzeczy różnorodne, unikać posiłków smażonych, a jeśli ktoś nie umie sam sobie dobrać diety, to należy skorzystać z porady dietetyka Aurora Beck: Diety, mamy kogoś takiego wśród naszych specjalistów? Przyznam że sama korzystam z porad na różnych forach jeśli chodzi o odżywianie się, diete. Skoro mowa już o diecie, czego nie powinno w niej zabraknąć, w ciagu dnia?Jake Smith: Niestety u nas w szpitalu nie ma dietetyka. W codziennej diecie należy pamiętać o owocach, warzywach i przede piciu najlepiej wody. Aurora Beck: Profilaktyka i zapobieganie - czyli o czym powinniśmy pamiętać, zapiszcie sobie każdą z porad! Jak wygląda kwestia badań które powinniśmy wykonywać regularnie? Chodzi mi o to, co ile powinniśmy się w szerokim pojęciu 'badać'?Jake Smith: Bardzo dobrze, że o to pytasz, bo o wiele łatwiej zapobiegać niż leczyć. Wiele osób o tym zapomina w dzisiejszych czasach każdy z nas może zachorować na nowotwór, dlatego u kobiet jak i u mężczyzn bardzo ważne jest samobadanie, dokładne instrukcje jak to zrobić z łatwością można znaleźć w internecie, dodatkowo u mężczyzn po czterdziestym roku życia zaleca się kontrolne badanie prostaty a u kobiet wykonanie mammografii. Aurora Beck: A pozostałe badania? Morfologia, badanie wzroku? Czy są jakieś zalecenia co do wykonywania ich?Jake Smith: Jeśli chodzi o badanie wzroku to powinniśmy się badać raz na rok, osoby pracujące przy komputerach nawet częściej i zawsze gdy zauważymy nawet drobne pogorszenie w jakości widzenia, badanie takie jak właśnie morfologia badanie cukru czy badanie moczu powinniśmy wykonywać co rok. Aurora Beck: Till Schwarzenberg w poście zadał pytanie nawiązujące do długiego czasu oczekiwania na wizyte ze specjalistą. Czy jest osoba odpowiedzialna za nadzorowanie systemu rejestracji na wizyty z dostępnymi w szpitalu specjalistami? W pytaniu zaznaczył że czeka na 'odpowiedź' już trzeci dzień - z czego wynikać może ta zwłoka?Jake Smith: Nie przesadzajmy, trzy dni to wcale nie tak długo jak na pacjenta który nie jest w stanie nagłego zagrożenia życia owszem, staramy się zawsze jak najszybciej przyjmować pacjentów którzy zarejestrowali się online ale psychologowie, czy inni specjaliści się nie rozdwoją. Gwarantuję jednak że każdy mieszkaniec Los Santos może liczyć na naszą pomoc, może być taka sytuacja że przez braki kadrowe będzie musiał poczekać, ale pomoc dostanie Aurora Beck: Abrielle Baudelaire w sumie powtarza moje pytanie, ale zadamy je jeszcze raz. Jakie choroby najczęściej dotykają obywateli Los Santos. Jaki jest więc średni czas oczekiwania na wizyte z lekarzem specjalistą?Jake Smith: To tak jak mówiłem, górują choroby psychiczne, za nimi cukrzyca i mogę jeszcze dodać choroby układu krążenia. Średni czas oczekiwania na specjalistę wynosi od jednego dnia do pięciu może sześciu dni w przypadkach które nie zagrażają życiu. Aurora Beck: Skoro mamy odpowiedź przejdziemy dalej. Rakim Marshall zadał pytanie które chyba bardziej by pasowało do coronera. Zaspokoimy mimo wszystko jego ciekawość. Czy znana jest różnica rozkładu po śmierci, pochówku implantu - załóżmy biustu, pośladków od samego ciała ludzkiego? Dość nietypowe pytanie, no ale.. jak to mawiają ciekawość ludzka nie zna granic - w tym przypadku mamy tego kreatywny przykład.Jake Smith: Ja słyszałem, że ciekawość to pierwszy krok do piekła |śmieje się| przyznam się szczerze, że nie mam bladego pojęcia.? Aurora Beck: Jeśli w przyszłości będę miała przyjemność gościć coronera - zadam mu to pytanie! Z jakimi poradami od lekarza specjalisty powinniśmy zakończyć nasz program? Może na zakończenie po prostu poprosiłabym doctora o danie sześciu 'złotych rad' o których warto zawsze pamiętać!Jake Smith: Mam nadzieję że zmieszczę się w tych sześciu |śmieje się| na początek uczcie się pierwszej pomocy! Czas dojazdu karetki w godzinach wieczornych może być bardzo opóźniony z powodu częstych strzelanin już mamy po dziesiątej, dlatego następną rzeczą o jakiej powinniście pamiętać, jest używanie antykoncepcji aby chronić się przed chorobami wenerycznymi. Pamiętajcie aby kontaktować się z lekarzem zawsze gdy czujecie, że wasz stan się pogarsza, ale nie przychodźcie ze wszystkim na oddział ratunkowy, nie do tego on służy. Jeszcze raz przypomnę o profilaktyce, bo nawet nowotwory, wcześnie wykryte da się leczyć. Podczas jazdy samochodem zawsze miejcie zapięte pasy, mogą wam uratować życie. I na koniec, po prostu uważajcie na siebie. Aurora Beck: Tymi 'złotymi radami' kończymy naszą rozmowę. Dziękuje wszystkim którzy byli przez ten czas z nami. Tym samym chciałabym poinformować was że SmallTalk rozpoczyna nową serie odcinków w której spotkamy się już tylko - do odwołania - z osobami poza grona naszych lokalnych celebrytów. Moim gościem był wybitny specjalista, dyrektor szpitala do spraw medycznych - Jake Smith. Dobranoc Los Santos!Jake Smith: Dziękuję za zaproszenie, trzymajcie się zdrowo, dobranoc! Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi